Ce sunt si de ce este nevoie de lezene?
In momentul in care vine vorba despre lezene, un lucru este cat se poate de clar. Nu toata lumea a auzit despre acestea, si nu toata lumea stie ce sunt lezenele, ce rol au si in ce domeniu de activitate sunt necesare. Pentru cei care nu au cunostinte cu privire la acestea, am redactat acest articol. In continuare vom discuta despre ele, si veti afla ce sunt si de ce sunt atat de utile.
Lezene: Prezentare pe scurt
Asadar, lezenele reprezinta un element esential in designul arhitectural si in amenajarea spatiilor exterioare.
Este important de facut precizarea ca lezenele sunt componente decorative si functionale, pe care foarte multa lume le subestimeaza. In ciuda acestui aspect insa, ele pot fi deosebit de utile in conditiile in care adauga o valoare semnificativa oricarui spatiu.
Practic, lezenele sunt elemente verticale si alungite, si de cele mai multe ori se folosesc datorita faptului ca sunt considerate ornamente. Acestea pot fi lasate pe suprafata exterioara a unei cladiri sau a unui perete; si sunt confectionate din materiale precum: lemn, plastic, piatra, beton sau caramida.
Cel mai adesea sunt insa alese cele din plastic si din lemn. In ceea ce priveste forma acestor elemente, trebuie precizat faptul ca aceasta poate fi diferita in functie de stilul arhitectural al cladirii, de la cel clasic pana la cel modern.
Totodata, mai trebuie adus in discutie faptul ca deoarece au atat rol estetic cat si functional, lezenele sunt deosebit de utile in mai multe medii. Pot fi utilizate asadar in cladiri comerciale, in cladiri de locuit (case sau apartamente), etc.
Ce rol au lezenele?
Acum ca ati aflat despre lezene ce sunt, trebuie sa mergem mai departe si sa vedem si ce rol sau roluri indeplinesc acestea. Asadar, iata care sunt rolurile lezenelor:
1. Au rol estetic
Unul dintre cele mai importante roluri atunci cand vine vorba despre lezene, este cel estetic. Acestea pot sa adauge un element estetic la exteriorul cladirilor. Ca idee, lezenele pot fi sculptate si pot avea diverse designuri, ca sa se potriveasca perfect cu designul general al casei.
2. Au rol structural
Exista situatii in care lezenele pot avea rol structural. Astfel, contribuie intr-o foarte mare masura la stabilitatea si rezistenta peretelui sau a cladirii.
In ciuda faptului ca in arhitectura moderna acest rol este mai putin intalnit, in trecut, lezenele erau deosebit de importante. Acestea puteau chiar sa fie cruciale in distribuirea greutatii si in consolidarea structurii.
3. Divizare vizuala
Lezenele sunt adesea folosite cu scopul de a diviza spatiile exterioare in sectiuni sau compartimente vizuale. Aceste elemente arhitecturale sunt deosebit de utile si de eficiente, mai ales ca pot sa creeze iluzia de inaltime sau pot separa diferitele parti ale unei cladiri.
4. Dirijarea apei
Exista situatii neplacute, in care lezenele se pot utiliza cu scopul de a dirija fluxul de apa de pe suprafata cladirii. In acest fel va fi redus si riscul de infiltrare a apei in structura.
Avantajele lezenelor
Asadar, se poate vedea despre lezene faptul ca au capacitatea de a indeplini mai multe roluri. Acest lucru se datoreaza si numarului mare de beneficii pe care le ofera. Vom discuta pe scurt despre acestea.
Imbunatatirea aspectului estetic poate fi unul dintre cele mai evidente avantaje, dat fiind faptul ca lezenele pot adauga un strop de eleganta si de frumusete. Acestea pot sa transforme intr-o cladire uimitoare, orice alta cladire.
De asemenea, utilizarea unor lezene poate sa creasca valoarea de piata a proprietatii. In plus, aceste elemente deosebit de utile permit protejarea structurii si a designului.