luni , iulie 15 2024
Breaking News

Pompe de Caldura Aer – Apa

Pompe de caldura aer – apa vs pompe de caldura geotermale

Atunci cand vine vorba despre pompe de caldura, exista proprietari de case care se orienteaza spre pompe de caldura aer – apa. Exista si proprietari care le prefera pe cele geotermale (pompa cu sursa de sol).

Nu toata lumea are o gradina mare sau un teren in apropierea casei lor, ceea ce este adesea o cerinta pentru instalarea unei pompe de caldura la sol. Cei care au spatiul necesar, probabil se gandesc deja la instalarea unui astfel de echipament.

Exista insa multe alte lucruri care ar trebui luate in considerare inainte de a face o astfel de investitie pentru propria locuinta.

Pompe de caldura aer – apa si pompe de caldura geotermale

Pompele de caldura sunt o modalitate eficienta din punct de vedere energetic de a va incalzi si totodata pentru a va racori casa. Acestea functioneaza prin absorbtia caldurii din mediu si transferarea acesteia intr-un fluid, care este comprimat pentru a-i creste temperatura.

Pompe de Caldura Aer - ApaAceasta caldura este apoi transferata din fluidul comprimat in sistemul de incalzire centrala, cu scopul de a furniza atat incalzire, cat si apa calda.

Cea mai evidenta diferenta dintre cele doua tipuri de pompe de caldura este sursa din care obtin caldura. Pompele de caldura cu sursa de aer (ASHP) absorb caldura din aer, in timp ce pompele de caldura cu sursa de sol (GSHP) absorb caldura din sol.

Alegerea dintre pompele de caldura sursa de aer si sursa de sol

Multe vor depinde de circumstantele dvs., dar exista cativa factori care va vor face decizia intre pompe de caldura aer – apa, si o pompa de caldura terestra mai simpla. Va ganditi la o pompa de caldura cu sursa de aer? Daca credeti ca o pompa de caldura cu sursa de aer ar putea fi mai buna pentru dvs., mai sunt cateva lucruri la care sa va ganditi, inclusiv: spatiul disponibil dar si bugetul.

Daca va ganditi la o pompa de caldura geotermala in schimb, saparea santurilor sau forarea forajelor este o conditie prealabila pentru o pompa de caldura de acest fel. Deci, daca nu dispuneti de suficient spatiu exterior, atunci pompa aer – apa este cea mai buna solutie.

Referitor la buget, de asemenea, instalarea unei pompe de caldura la sol poate fi, de asemenea, costisitoare. Diferenta de costuri este semnificativa cand se face o comparatie intre cele doua categorii de pompe de cladura.

De aceea, daca aveti bugetul mai mic, ar trebui sa alegeti o pompa de caldura aer – apa. Dar, in ceea ce priveste costurile instalarii unei pompe de cadura aer – apa sau a unei pompe de caldura geotermale este influentat de factori cum ar fi dimensiunea casei, tipul constructiei (noua sau existenta), munca necesara pentru instalare, inlocuirea radiatoarelor pentru a ajuta la imbunatatirea eficientei.

De asemenea…

Cand trebuie sa faceti o alegere intre aceste doua tipuri de pompe de caldura, tineti cont si de eficienta lor. Eficienta unei pompe de caldura depinde de temperatura „sursei”. Cu cat temperatura sursei este mai rece, cu atat pompa de caldura trebuie sa functioneze mai greu.

Aceasta inseamna ca locul in care se afla o casa si perioada anului pot influenta intr-o mare masura eficienta pompelor de caldura. Pompele de caldura aer – apa preiau energie termica din aerul exterior. Temperaturile aerului tind sa fluctueze intre -5°C si 25°C in cea mai mare parte a anului.

In schimb, pompele de caldura geotermale extrag caldura din sol, unde temperatura nu ajunge la fel de ridicata, dar nici nu scade sub punctul de inghet. In mare parte, temperatura solului va ramane peste la 10 – 16 grade Celsius pe tot parcursul anului.

Aceasta inseamna ca exista multe momente in timpul anului in care o pompa de caldura cu sursa de aer va fi mai eficienta decat o pompa de caldura cu sursa de sol. Motivul este ca, temperatura aerului este mai calda decat temperatura solului.

Cu toate acestea, in momentul in care este foarte frig, o pompa de caldura cu sursa de sol poate fi mai eficienta comparativ cu pompa de caldura cu sursa de aer.

Comparativ cu o pompa de caldura cu sursa de sol, o pompa de caldura cu sursa de aer nu trebuie sa foloseasca energie pentru a pompa fluidul in jurul conductelor din exterior. Ca rezultat, aceste pompe de caldura aer – apa pot fi inca putin mai eficient in zilele in care aerul are aceeasi temperatura ca si solul.

In general, pompele de caldura de la sol tind sa fie mai eficiente de-a lungul anului daca locuiti intr-un loc care are adesea temperaturi de iarna foarte reci. Daca economiile de energie vor depasi costul suplimentar de instalare, va depinde de locul in care va aflati in tara, de temperatura solului si de temperaturile asteptate ale aerului.

O pompa de caldura cu sursa de aer poate continua sa functioneze la temperaturi de aproximativ -15°C; unele pot functiona chiar si la temperaturi mult mai scazute. Cu toate acestea, daca temperatura este in mod regulat sub punctul de inghet, este posibil sa descoperiti ca o pompa de caldura cu sursa de sol este o optiune mai buna.

Pe care ar trebui sa o aleg?

Pompele de caldura cu sursa de aer si pompele de caldura cu sursa de sol pot functiona intr-un mod similar, dar au configuratii si cerinte diferite.

Ambele va pot ajuta sa reduceti costurile cu energia si sa va incalziti casa in mod eficient si eficient, precum si sa va reduceti emisiile de carbon. Daca aveti bugetul limitat sau restrictii de spatiu, atunci va orientati spre pompe de cladura aer – apa. Daca bugetul nu reprezinta o problema si aveti mai mult spatiu in curte, atunci puteti alege pompa geotermala de caldura.

Verifica si

Geamuri Termopan Brasov Preturi

Geamuri Termopan Brasov Preturi

Geamuri termopan Brasov preturi – Detaliile care fac diferenta Atunci cand cautati ferestre pentru acasa, …

Close